Master of Laws
Columbia University in the city of New York
United States of America
01-09-2020 – 31-05-2021

Eind augustus stapte ik in het vliegtuig naar New York om een Master of Laws (LL.M.) aan Columbia Law School te volgen. Enorm spannend, zeker midden in een pandemie; er was nog veel onduidelijk over het verloop van het LL.M. programma. Tien maanden later ben ik een onvergetelijke ervaring rijker. Door het volgen van een LL.M. wilde ik een verdieping maken in het Amerikaanse recht. Als kind woonde ik een tijd in Larchmont, New York, en sindsdien speelde in mijn achterhoofd het idee om later terug te keren. Zoals jullie zullen lezen in dit verslag heeft mijn studie aan Columbia ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk in New York blijf werken. Ik had niet verwacht dat dit direct zou lukken – het was meer een idee voor in de toekomst – maar ik heb enorm veel zin om in september in New York te starten als advocaat. Maar eerst een terugblik op het afgelopen jaar!

Mijn verblijf op West 99th Street (kruising met Broadway) was slechts tien minuutjes lopen van de Columbia campus. Ik koos ervoor niet in Law School housing te wonen omdat die kamers door Covid pas een maand na aankomst beschikbaar werden. Achteraf bleek dit een geweldige beslissing. Mijn land-“lady” Ellen heeft een prachtig “townhouse” met extra kamers die zij voor een schappelijke prijs verhuurt aan Columbia studenten. Voor elke toekomstige vrouwelijke “Columbian” een aanrader; ik heb genoten van een enorm huis met 25m2 slaapkamer, woonkamer, eetkamer, keuken en tuin; absurd luxe voor NYC!

Aan Columbia Law was het moeilijk kiezen tussen het enorme aanbod aan vakken. Ik koos ervoor in het eerste semester Corporations, Corporate Finance, en Professional Responsibility te volgen. Ook zijn LL.M. kandidaten verplicht om de vakken Legal Research & Writing en Introduction to American Law aan het vakkenpakket toe te voegen. Maar dit is niet het enige waar ik mij mee bezig hield. Bang om ook maar iets van de LL.M. ervaring aan mij voorbij te laten gaan koos ik om mee te werken aan de Columbia Journal of Transnational Law en stelde ik mij verkiesbaar als lid van de Student Senate. Kortom; op alle fronten heb ik volop gebruikt gemaakt van de LL.M. experience! Ik leerde al snel een enorme groep mensen kennen; zowel mede-LL.M. kandidaten (waarvan er zo’n 100 in NYC aanwezig waren) als Amerikaanse Juris Doctor (J.D.) studenten. Doordeweeks spendeerde ik vooral uren in de bibliotheek, en in de weekenden probeerde ik zoveel mogelijk van de stad te ontdekken. Op New York raak je niet snel uitgekeken, en ik kan met zekerheid zeggen dat ik nog veel te zien en te ontdekken heb. Als serieuze student aan Columbia kan je er van uitgaan dat er weinig tijd is om de stad te ontdekken, aangezien de studie zijn aandacht opeist. Maar dat is meer dan logisch! De lessen kon ik gelukkig in persoon volgen, en ik heb erg genoten van zowel de vakken als de activiteiten eromheen. De Law School was niet, zoals gewoonlijk tot de nok toe gevuld met studenten maar dat zorgde voor een intieme setting en persoonlijke ervaring. Ook mocht ik voor de Columbia blog schrijven over mijn eerste weken. Het resultaat is hier terug te lezen.

In november begon de voorbereiding op “Finals-week”. Anders dan ik gewend was in Leiden werden wij getentamineerd vlak voor de feestdagen in plaats van erna; een aangename verandering! De spanning in de Law School was om te snijden; er werd koffie uitgedeeld en er hingen flyers met de tekst “Feeling anxious or stressed? Check in to our virtual Wellness Workshop!” Erg Amerikaans natuurlijk, maar er werd uitstekend voor ons gezorgd.

Tussen het studeren door werd er geschiedenis geschreven in de Verenigde Staten. De overwegend rustige buurt van Columbia, “Morningside Heights”, werd net als de rest van Manhattan, New York, de VS en de wereld opgeschud op het moment dat Biden uitgeroepen werd als President-Elect. Ik wist niet wat ik meemaakte! Vanuit mijn slaapkamer hoorde ik een mix van geschreeuw, gekletter van potten en pannen, geklap en vooral heel veel getoeter. Zonder na te denken rende ik naar buiten en sprak ik de eerste persoon aan die ik tegenkwam… “it’s over!” riep hij uitgelaten. Het duurde even voordat het tot me doordrong wat er precies was ‘gedaan’ maar de rest van de dag werd er gefeest alsof er een oorlog was gewonnen – de beelden zijn jullie vast niet onbekend. Ellen, mijn New York-native huisbazin die vanwege de verkiezingen was “gevlucht” naar Kenia, vatte het mooi samen. Zij schreef mij in een berichtje: “You have seen the U.S. at a historic moment. It is your reward for taking this year at a crazy time in the world.” Zo voelde het exact! Naast deze memorabele dag zijn er nog veel meer om op te noemen maar het weekend in Vermont met vijftien LL.M.’s was zowel letterlijk als figuurlijk een hoogtepunt. Mede dankzij de griepprik en Covid-testen van de Columbia University Medical Center konden we veilig op pad. Onze groep bestond uit maar liefst elf nationaliteiten – erg bijzonder.

Na een drukke tentamenperiode genoot ik van de feestdagen bij mijn ouders thuis Tegelijkertijd werkte ik aan een individueel onderzoek voor Professor Raskolnikov. Het onderzoek ging in op de maatregelen die de OESO(-lidstaten) genomen hadden in de pandemie om de bedoelde werking van belastingverdragen te garanderen. Dit onderzoek leverde ik begin maart in met goed gevolg (A-) en ik koos daarnaast om een vak bij dezelfde professor te volgen in het voorjaar.

In januari begon ik aan het tweede semester. Ik koos vier nieuwe vakken: Corporate Taxation, Federal Income Taxation, Capital Markets en American Constitutional Law. Vanwege mijn Nederlandse fiscale achtergrond was het interessant te leren over het Amerikaanse fiscale stelsel. Capital Markets was daarentegen iets geheel nieuws. Dit vak werd in samenwerking met de Columbia Business School georganiseerd en gegeven door Professor Fox en Professor Glosten. Erg boeiend om van Professor Glosten zelf les te krijgen over het, door hem bedachte, bekende Glosten-Milgrom model. American Constitutional Law werd eveneens gegeven door een grootheid. Professor Akhil R. Amar is een van Amerika’s vooraanstaandste wetenschappers op het gebied van constitutioneel recht. Zijn lessen waren een waar genot; elke dinsdag- en woensdagochtend begon met een vliegende start door de passie en energie die hij in zijn lessen stopte.

Ondertussen hielp ik Professor Eric Talley als Teaching Assistant met zijn vak “Legal Methods II: Financial Methods for Lawyers”. Ik zorgde ervoor dat de lessen soepel verliepen en daarnaast corrigeerde ik de ingeleverde opdrachten. Erg leerzaam en vooral leuk om zo andere Amerikaanse studenten te leren kennen.

Door het afronden van de LL.M. ben ik bevoegd de “New York Bar Exam” af te leggen deze zomer. Dit is een examen van de staat New York en de drempel waarmee Amerikaanse- en internationale rechtenstudenten toegelaten kunnen worden tot de New York Bar, oftewel de New Yorkse “Orde van Advocaten”. Voorafgaand aan dit examen in juli zijn er nog enkele tentamens die gehaald moesten worden, bijvoorbeeld de New York Law Exam (NYLE) en een Professional Responsibility examen (MPRE). Naast het volgen van mijn curriculum aan Columbia heb ik gestudeerd voor deze examens (en gelukkig gehaald!). Een andere voorwaarde voor het afleggen van de Bar Exam is het voltooien van minimaal 50 uur aan pro-bono werk. Via Columbia heb ik als Legal Researcher gewerkt voor “The Human Trafficking Legal Center”. Zo heb ik onder andere een memo geschreven over Human Trafficking en Nederland.

Een flink hoogtepunt was mijn rol als Co-Chair van de Graduation Committee. Als gevolg daarvan had ik de eer de Columbia Law School graduation te openen. Onwerkelijk dat het jaar er al op zit, maar een schitterende manier om mijn Columbia ervaring af te sluiten. Op dit moment begin ik bijna met het studeren voor de New York Bar Exam. Na het afleggen van het examen eind juli geniet ik even van een maandje vrij. Door het volgen van de LL.M. aan Columbia heb ik de kans gekregen om fulltime aan de slag te gaan bij een advocatenkantoor in New York. In september begin ik als U.S. associate Capital Markets De meerwaarde van mijn LL.M. ervaring aan Columbia Law School is dus direct tastbaar: het heeft de deur geopend naar een carrière in de Amerikaanse advocatuur.

Tegelijkertijd zit de meerwaarde hem ook in minder tastbare aspecten, bijvoorbeeld de groep internationale contacten en vrienden die ik heb opgedaan. Dit jaar heeft ertoe geleid dat ik mijn carrière begin in New York in plaats van in Amsterdam, en ik had nooit durven dromen dat ik na slechts tien maanden met zoveel plezier en vertrouwen zou besluiten voorlopig in de VS te blijven. Ik kijk ontzettend uit naar de toekomst en hoop dat ik met net zoveel plezier mag blijven doorleren. Als het nog niet duidelijk was aan de hand van mijn verslag, raad ik ten zeerste iedere ambitieuze student aan in het diepe te springen, op welke manier dan ook.Ervaringen

Slide

 
Ik heb als gevolg van deze studie, maar vooral door de omgeving en de menselijke interactie, ontzettend veel vaardigheden ontwikkeld in stress-management, organisatie, leiderschap, interculturele communicatie, openbaar spreken, ingewikkelde informatie selecteren, analiseren en presenteren, en hoe ik een professioneel netwerk opbouw.

Slide

Eénjarige voltijds dansopleiding, PERA School of Performing Arts Cyprus, Girne American University, Girne, Noord-Cyprus

 
De lessen waren van
zeer hoog niveau en het was goed voor mijn ontwikkeling om van elke docent zo intensief les te krijgen voor
een korte periode (4 tot 8 weken) en dan weer om te schakelen naar de nieuwe docenten.

Slide

LLM US law for foreign lawyers, University of Texas at Austin, Texas (VS)
 

 
Nu het mijn doel is om advocaat in de VS te worden en terdoodveroordeelden bij te staan is deze opleiding natuurlijk onmisbaar geweest.

Slide

MSc. Globalisation & Development, School of Oriental and African Studies (SOAS), London
 

 
Zonder het Vreedefonds was het niet mogelijk geweest om het jaar volledig te gebruiken ten behoeve van mijn academische, sociale, en professionele ontwikkeling als persoon

Slide

MA Visual Anthropology, University of Manchester, Manchester UK
 

Ondanks de onvoorspelbare wending die mijn opleiding kreeg door de komst van covid-19 ben ik
ontzettend blij dat ik deze ervaring heb gehad.

Slide

Master of Laws, Columbia University in the city of New York, United States of America

Op alle fronten heb ik volop gebruikt gemaakt van de LL.M. experience!

Slide

Master of Music,Schola Cantorum Basiliensis (Fachhochschule Nordwestschweiz), Basel, Zwitserland

We zijn het enige ensemble in onze generatie dat zich volledig op 16/17eeeuwse muziek gericht heeft, en we hebben daar straks echt iets te bieden.

Slide

Master of Neuroscience, University of Oxford, United Kingdom

We begonnen de Masters in Neurowetenschappen in Oxford met 14
studenten vanuit de hele wereld: Spanje, Italie, Zuid Afrika, Nieuw Zeeland,
Pakistan, India, Slowakije, Afghanistan, Tunesie, Canada, China, Ierland,
England en ik als vertegenwoordiger van Nederland.

Slide

Goldsmiths, University of London, United Kingdom

De studie heeft veel theoretische kennis opgebaard en ik heb ook veel baat gehad aan de lessen en informatie die beschikbaar werd gesteld aan mij als student.

Slide

Research internship Bioengineering, Stanford University, US

Vanaf het moment dat ik het lab in liep waar ik vijf maanden onderzoek zou gaan doen voelde ik me thuis bij mijn labmates.

previous arrow
next arrow