International Security
Sciences Po te Parijs
(augustus 2022 t/m augustus 2024)
International Security – Sciences Po Parijs
Voorbereiding
Ter voorbereiding op mijn verblijf ben ik zo snel mogelijk begonnen met het zoeken van huisvesting. Na ongeveer 2 maanden kreeg ik gelukkig bericht dat ik in de Cité Internationale Universitaire de Paris een studio had gekregen, in het Collège néerlandais.
Om alvast wat mede-studenten te leren kennen ben ik lid geworden van een aantal whatsapp groepen. Een week voor de start van het introductieprogramma ben ik naar Parijs verhuisd. Hierdoor had ik de eerste week de tijd om mijn spullen uit te pakken, een franse rekening te openen, een frans telefoonnummer aan te vragen en een OV-kaart te regelen.
Sciences Po organiseerde in de week voor de colleges begonnen een leuke introductieweek met een aantal teambuilding activiteiten. De informatiebijeenkomsten waren nuttig, en hierdoor heb ik medestudenten ontmoet die ik later weer tegenkwam in college.
Woonomstandigheden, aanpassing aan samenleving/cultuur, sociale activiteiten
Ik was heel tevreden met mijn woonomstandigheden in het Collège néerlandais van CIUP. Ik had een fijne studio waar ik me kon terugtrekken, maar woonde met 130 andere studenten in een prachtig monumentaal huis op een groene campus. Ik ben lid geworden van de bewonerscommissie om medebewoners te leren kennen en sociale activiteiten te organiseren met een Nederlands tintje – zo heb ik georganiseerd dat alle bewoners op 5 december hun schoen konden zetten!
Op CIUP is daarnaast alles te vinden wat je nodig hebt; een sportschool, restaurant, café, bibliotheek, tennisbanen etcetera. Het 14e is een fijne, groene, veilige buurt met een prachtig park en veel leuke winkels. In twintig minuten fietste ik naar de universiteit, en de verbinding met het OV was heel goed.
De Franse cultuur/samenleving was voor mij niet een heel grote aanpassing. Ik spreek de taal goed en heb die de afgelopen twee jaar nog beter leren spreken. Via Facebook vond ik een ‘taalmaatje’, een Franse vrouw die graag Nederlands wilde leren, waarmee ik eens per 2-3 weken koffie ging drinken om Frans en Nederlands te praten.
Qua sociale activiteiten ben ik veel opgetrokken met een groepje vrienden van mijn studie. Een hele leuke groep met studenten uit 8 verschillende landen. We gingen samen studeren, eten, naar het park, de stad in et cetera. Om meer franse leeftijdsgenoten te ontmoeten ben ik gaan zingen bij l’académie du Palais Royal, een groot koor met 150 jonge mensen. Dit was een geweldige ervaring, waar ik heel veel heb geleerd over muziek en Frankrijk, en veel leuke mensen heb ontmoet. We hebben 8 keer opgetreden in heel Parijs, bijvoorbeeld in de prachtige st Eustache kerk en het cirque d’hiver.
Studie en onderzoekfaciliteiten
Sciences Po heeft sinds 2021 een prachtige nieuwe campus, met veel licht en genoeg plek om buiten te zitten. Alle gebouwen bevinden zich in het chique 6e arrondissement en zijn op loopafstand van elkaar. Alle gebouwen hebben een studentenrestaurant waar je voor weinig geld warm kan eten of koffie kan halen. Wel miste ik als Hollander een fietsenstalling!
Ik ben heel tevreden over de studieadviseurs. Ook de loopbaanbegeleiding is heel goed, er ligt veel focus op je carrièreplan bij Sciences Po. Ik heb een aantal cursussen en workshops gevolgd om erachter te komen wat bij mij past en hoe ik het sollicitatieproces het beste kan aanpakken. Ook werd iedereen die dat wilde gekoppeld aan een mentor, iemand die een paar jaar geleden is afgestudeerd, om mee te sparren over je loopbaan.
Sciences Po heeft een aantal bibliotheken, maar omdat studenten vaak klein en verder van het 6e arrondissement wonen, zijn bijna altijd alle plekken bezet. Vooraf reserveren kan wel. Gelukkig is Frankrijk een echt bibliotheken-land dus zijn er ook buiten de campus genoeg plekken om te studeren. Wel vond ik het opvallend dat er veel minder academische literatuur beschikbaar was in de online catalogus van Sciences Po dan aan mijn universiteit in Nederland.
Beoordeling aanbod onderwijs
Ik heb een heel interessant studieprogramma gevolgd, met veel verschillende vakken. Het programma was veel minder academisch dan ik gewend was vanuit Nederland, maar hier had ik me van tevoren op ingesteld. De meer professionele focus was een van de redenen waarom ik voor deze universiteit had gekozen.
Als specialisaties koos ik voor mensenrechten en diplomatie. Ik heb vakken gevolgd in internationaal strafrecht, internationaal humanitair recht, EU-mensenrechtenbeleid, onderhandelen, ontwikkelingsstudies en nog veel meer. Hoewel het een me meer aansprak dan het ander, heb ik over enorm veel onderwerpen heel veel geleerd. Naast inhoudelijke vakken heb ik Frans gevolgd op C1-C2 niveau en ook Frans theater gedaan. Dit was een hele leuke en nuttige toevoeging aan mijn programma.
Soms kan de universiteit erg schools kan zijn. Aanwezigheid is verplicht en voor ieder vak krijg je een participatiecijfer. Aan de ene kant zorgde dit voor interessante discussies, aan de andere kant wilde iedereen zich laten horen en ging dit in mijn ogen soms ten koste van de kwaliteit van het onderwijs.
Over het algemeen vond ik de studiedruk hoog. Ook word je erg vergeleken met je medestudenten; aan het eind van een vak zie je hoe je ten opzichte van de anderen hebt gescoord en op welke plaats in de ‘ranking’ je staat. Hier wordt je cijfer ook op aangepast. De studiedruk wordt door studenten ook onderling ‘hooggehouden’. Zelfs om vrijwilligerswerk te doen bij evenementen van de universiteit kwamen duizenden aanmeldingen binnen en moest je solliciteren om mee te kunnen helpen.
Naast de reguliere vakken heb ik echt genoten van de lezingen en bijeenkomsten die georganiseerd werden door de universiteit. Vaak kwamen hier super interessante personen spreken, zoals de Secretaris-Generaal van de VN, de Premier van Barbados, de president van de World Bank en nog meer. Deze sessies waren altijd interactief waardoor je vragen kon stellen en in gesprek ging. Een hele leuke en bijzondere toevoeging aan mijn studieprogramma.
Ook heb ik mezelf sterk ontwikkeld tijdens de verplichte stage in het tweede jaar. Deze liep ik bij de Directie Westelijk Halfrond van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Bij het cluster Caribisch gebied hield ik mij bezig met de betrekkingen tussen Nederland en landen als Cuba, de Dominicaanse Republiek, en de zogenoemde Small Island Developing States (SIDS), kleine eilandstaten in de Cariben die erg kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. In mijn stage-opdracht onderzocht ik hoe Nederland met de SIDS kan samenwerken op het gebied van klimaat. Dit was de inspiratie voor mijn afstudeeropdracht aan Sciences Po, het grand oral, waarin ik voor een jury een presentatie gaf over de Nederlandse diplomatie in de Cariben en betoogde waarom en hoe Nederland sterker kan samenwerken met de SIDS.
Studieloopbaan en toekomstplannen
Door deze master heb ik veel inhoudelijke kennis opgedaan, nieuwe vaardigheden geleerd en mijn Frans en Engels verbeterd. In deze master heb ik niet alleen veel geleerd over internationale veiligheid, maar ook over samenwerken met mensen van allerlei verschillende culturen en achtergronden.
Graag wil ik u heel hartelijk bedanken voor de studiebeurs van het Vreedefonds. Het heeft mijn verblijf in Parijs mede mogelijk gemaakt. Mocht er in de toekomst iemand naar Frankrijk/Parijs/Sciences Po gaan die vragen heeft of tips kan gebruiken, zou ik het leuk vinden om mijn ervaringen te delen.